1. Anasayfa
  2. Savunma Sanayi

Bayraktar AKINCI-C İlk Uçuşuna İmza Attı: İşte Detaylar!

Baykar'ın geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA'nın AKINCI-C versiyonu, başarılı bir şekilde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. AKINCI-C, iki adet 850 beygir gücündeki motora sahip.

Bayraktar AKINCI-C İlk Uçuşuna İmza Attı: İşte Detaylar!

Milli kaynaklarla geliştirilen AKINCI Taarruz İnsansız Hava Aracı (TİHA), sürekli olarak geliştiriliyor. İlk olarak 450 beygir gücündeki Al-450T motoru kullanan AKINCI-A versiyonuyla tanıtılan TİHA, daha sonra Pratt & Whitney tarafından üretilen 750 beygir gücündeki PT6A-135A motorunu kullanan AKINCI-B versiyonuyla da yenilendi. Son olarak, AKINCI-C versiyonu 850 beygir gücündeki motorlarla donatıldı.

Bayraktar AKINCI-C, toplamda 1700 beygir gücüne sahip olacak şekilde iki adet 850 beygir gücündeki motoruyla sınıfının en etkili ve yetenekli muharebe platformlarından biri olacak. Bugün yapılan test uçuşunda, Bayraktar AKINCI-C, 1 saatten fazla havada kaldı ve aerodinamik parametreler başarıyla test edildi.

AKINCI TİHA’nın ilk uçuşu 6 Aralık 2019’da gerçekleşmiş olup, 29 Ağustos 2021’de envantere alındı. Son zamanlarda, 2X450 beygir gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 beygir gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra özellikle Azerbaycan’ın da aralarında bulunduğu dost ve müttefik ülkelerin envanterine katıldı.

Azerbaycan’ın envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA, 9 Şubat’ta gerçekleştirdiği ilk uçuşu Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleşti. Geçen yıl Suudi Arabistan Krallığı ile yapılan ihracat ve iş birliği anlaşması, Türk savunma ve havacılık sanayisinin tek seferde gerçekleştirdiği en büyük ihracat anlaşması oldu.

22 Şubat’ta gerçekleştirilen bir testte, Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak denizde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatinin üzerinde bir süreyi başarıyla tamamladı ve Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını oluşturdu.

Baykar, tüm projelerini başlangıçtan itibaren öz kaynaklarıyla yürütmekte olup, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren elde ettiği tüm gelirlerin %83’ünü ihracattan sağlamıştır. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olmuştur.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023 yılında da sektörün ihracat şampiyonu olarak ilan edilen Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Gelirlerinin büyük bir kısmını ihracattan elde eden Baykar, 2023 yılında savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birinden fazlasını tek başına gerçekleştirmiştir. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar dokuz ülkeyle olmak üzere toplamda 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir