Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS) Nedir ve Önemi Nelerdir ?
  1. Anasayfa
  2. Nedir ?

Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS) Nedir ve Önemi Nelerdir ?

Uluslararası Uzay İstasyonu, yörüngede bulunan bir uzay aracıdır.

Aslına bakılırsa tarihteki en karmaşık mühendislik harikalarından birisi diyebiliriz. Bilimsel ve mühendislik odaklı projeler amacıyla uzaya gönderilmiş bir platformdur. İsminden de anlaşılabileceği gibi birçok ülkenin birlikte ortak çalışmalar gerçekleştirdiği bir projedir. ISS’ın ilk parçası 1998 yılında yapılmaya başlandı. İlk olarak Rus roketi gönderildi ve sonra parçalar eklendi. İki yıl sonra ise istasyon insanlara hazır hale getirildi. Buna göre ilk ekip 2 Kasım 2000’de ISS’e ulaştı. İnsanlar o zamandan beri Uluslararası Uzay İstasyonunda yaşamaya devam ettiler ve bu zaman sürecinde daha fazla parça eklemeye devam ettiler. NASA ve ortakları 2011 yılında uzay istasyonunu tamamen bitirmiş oldu.

Uzay istasyonunu oluşturan parçalar neler ?

Uluslararası uzay istasyonu birden fazla bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlere yani parçalara verilen isim modüldür. İlk modüller uzay istasyonunun çalışmasını yapmak için geliştirildi. Astronotlar bu modüller içinde yaşamlarını sürdürdüler. “Düğümler” adı verilen modüller, istasyonu aslında bir nevi birleştirerek parçaları birbirine bağlamaktadır. İstasyonun üstünde, yan taraflarında güneş dizileri(panel)’e benzer yapılar bulunmaktadır. Bu diziler istasyonun elektrik ihtiyacını karşılaması amacıyla elektrik toplama işini yapar. İstasyonun dışında ise robot kollar bulunur bunlar mürettebatı yani astronotları dışarıya taşıma kabiliyetine sahiptir. Astronotların uzay yürüyüşü gerçekleştirmek için kullandığı kilitli kapılar bulunur. Bağlantı yuvalarıda bu kapılara benzemektedir. Bağlantı yuvaları misafir uzay araçlarının istasyona bağlanmasına imkân tanımaktadır. Yeni gelen mürettebat ve ziyaretçiler istasyona yerleştirme limanından giriş yapmaktadırlar. Mürettebat yanındaki malzemeyi istasyona taşımak için ise portlar kullanır.

Uzay istasyonunun büyüklüğü nedir ?

Uzay istasyonu beş yatak odası, iki banyo ve bir spor salonunu bünyesinde barındırıyor. Altı kişinin rahat bir şekilde yaşamını devam ettirebileceği bir ortamdır. Bitiş bölgeleriyle birlikte bir futbol sahasını kapsayacak kadar büyüklüğü vardır. Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere Rusya, Japonya ve Avrupa’nın da bu istasyonda bilim labaratuvarları bulunmaktadır.

Uluslararası Uzay İstasyonunun Önemi Nedir ?

Uluslararası Uzay İstasyonu 17.500(28000 km) mil hızla dönmektedir. Dünyamızın etrafında bir turunu tamamlaması yaklaşık olarak 90 dakikayı bulmaktadır. NASA uzay ve uzayda ki hayat hakkında daha detaylı veriler ve bilgileri elde edebilmek için uzay istasyonunu kullanma gereği duyuyor. İstasyonda sağlık ekipleri uzayda uzun süre bulunmanın etkilerini mürettebat üzerinde gözlemlemekte ve böylece herhangi bir sağlık sorununa sebebiyet verip vermediği gözlemlenmektedir. Eğer ki astronotlar herhangi bir gezegene gidecekse, aylar ve yıllar boyunca uzun süreli mikro yer çekiminin sağlıklarını nasıl bir şekilde etkileyeceğini öğrenmelidirler. Dünya’da gerçekleştirlemeyecek deneyleri yapmak için bu istasyon laboratuvara sahiptir.

Bir Uluslararası İlişkiler öğrencisi aynı zamanda teknoloji meraklısı zaman zaman kodlarla haşır neşir olduğu olur. :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir