C# Nedir, Ne İşe Yarar Hangi Uygulamaları Geliştirebiliriz ?
C Sharp, Microsoft tarafından geliştirilen bir programlama dilidir.

C Sharp, Microsoft tarafından geliştirilen bir programlama dilidir.

C# (C Sharp), Microsoft tarafından geliştirilen  programlama dilidir. Ne kadar aslında C++, C dilleri ile benzeşse de modern bir kodlama yapısına sahiptir. C# çoğu platformu desteklemektedir.

C Sharp kodları, Visul Basic ve C++’dan oldukça farklılık içermektedir yani birbirlerinden farklı algoritmalarla geliştirildiklerini söyleyebiliriz. C# yazılım dünyasında en çok tarih edilen dillerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Değindiğimiz gibi Microsoft’un geliştirdiği bu programlama dilinin diğer ismi C Sharp olarak ifade edilir. Modern bir algoritmayı bünyesinde barındıran bu programlama dili orta seviye bir zorluğa sahip yani buda yazılımcıları fazla zorlamayacak cinsten.

C++ ve C ile etkileşimli bir şekilde geliştirilen programlama dili Java ile de oldukça benzerlik gösterir.

Belki de C#’nın sunduğu debugger özelliği onun en çok tercih edilen programlama dilleri arasında olmasının nedeni olabilir. C Sharp, hataları kolaylıkla tespit edip ayrı bir ekranda yazılımcıya sunabilme yeteneğine sahip olarak geliyor. Sonucunda yazılımcılar hataları çok kolay bir şekilde öğrenmelerinden dolayı işleri kolaylaşıyor.

C Sharp(C#)’ın Tarihi

C#, C++ ve Visual Basic’in yetersiz gelmesinin ardından güçlerini birleştirerek geliştirilen bir dil olarak karşımıza çıkar. Programlama dili Anders Heljsberg ve ekibinin elinde 2000 yılında geliştirilmeye başlanmış 2002 yılında ise resmen yayınlanmıştır.

C Sharp, o zamandan bu tarafa Windows desteği altında geliştirilmeye devam ediliyor. Nesne Tabanlı Programlama Dili olarak karşımıza çıkan C Sharp’a aslında alışmak zor değildir. Daha önceden Java, C++ ve C ile geliştirme yapanlar hiç zorluk çekmeden adapte olabilmektedirler.

C Sharp (C#)’ın Temel Özellikleri Nedir ?

  • Nesne tabanlı bir programlama dilidir.
  • Oldukça sade ve yalın yapısıyla kullanım kolaylığı sunarak adapte olmayı kolaylaştırır.
  • C++ ile aynı komut setini kullanması sebebiyle sağlam yapısı bulunmaktadır.
  • Sunucu gömülü sistemler için tasarlanan bir programlama dilidir.
  • Basit aynı zamanda modern bir yapısı bulunmaktadır.
  • C, C++, Java’yı kullananların kolaylıkla adapte olup yazılıma başlayabileceği bir programlama dilidir. Masaüstünde, webde mobil platformlarda kolaylıkla kullanılabilir.

Peki C# İle .NET Framework Arasındaki İlişki Nedir ?

C# ve .Net Framework zaman zaman birbiriyle karıştırılmaktadır. Ancak bu iki kavramı birbirinden kesinlikle ayırmamız gerekiyor. C# Nedir? Dersek nesne yönelimli bir programlama dili olduğunu ifade edebiliriz.

.Net Framework tarafına gelirsek onu da, C# için geliştirilmiş olan bir çalışma ortamı olarak nitelememiz doğru olacaktır böylelikle bir yanlışı düzeltebiliriz.

C# programlama dili yazılımı derleme aşamasında MIL (Microsoft Intermediate Language) derlemesi olarak ifade edilen aşamalardan geçiriyor. Bu aşamanın ilkine Assembly denmekte.

Bir sonraki aşamada bu kez “.exe” olarak karşımıza çıkıyor derleme aşaması kısaca .NET Framework C# ile arasında bir bağ kuruyor.

C Sharp (C#) Bizlere Neler Sunuyor, Ne Yapabiliriz ?

Windows Form Uygulamaları (Windows Form Application)

Windows Form Uygulamaları Toolbox ismindeki araç yardımıyla nesneleri sürükle bırak yöntemi yardımıyla oluşturulabilme olanağına sahip. Bilgisayar programlarını geliştirebilmek adına Windows Form uygulamaları kullanılmaktadır.

Grafiksel anlamda gelişmiş uygulamalar yapabilmek mümkündür. Windows Form Application uygulamalarında databse bağlantılarını kurmak adına “.Net” kütüphanesinin adı “Ado.Net” olarak karşımıza çıkar.

Web Form Uygulamaları (Asp.NET)

ASP.Net sayfa yapısı ile Web Form uygulamaları çalışmaktadır. Aslında bunu Windows Form uygulamasına benzetebilmemiz mümkündür. Tabii ki tamamen olmamak kaydıyla bazı temel farklılıkları mevcuttur.

Web Form uygulamalarına internet üzerinden erişim sağlama olanağımız bulunuyor. İşte temel farklılığı burada karşımıza çıkmakta bu uygulamalara bilgisayar üzerinden bir web tarayıcısı yardımıyla ulaşabiliyoruz.

Asp.NET yardımıyla oluşturduğumuz uygulama içerisinde fazla sayıda sayfa bulunabilir. Aynı zamanda bu uygulamada “.Net” kütüphanesine özel etiketler içeren HTML sayfalarına rastlamak mümkün. Bu uygulamanın dosya uzantısı ise “.aspx” şeklindedir.

Her bir web form uygulaması için yapılandırma ayarlarının bulunduğu “Web.config” dosyasının bulunduğunu hatırlatalım.

Konsol Uygulamaları

MS-DOS olarak isimlendirilen bu uygulama nesne yönelimli programlama türünün yaygınlaşmadığı dönemlerde oldukça sık kullanılan bir arayüz türüdür. Kullanıcılar için etkileşime girmeden arayüz gerektirmeyen bir program tasarlanmak istenişyorsa C# konsol uygulaması kullanılabilir.

DLL Kodlama

Kurduğunuz yapının bazen çalışabilmesi için sürekli tekrar eden bir yapıda olması gerekebilir. Yani kısacası bir kod satırını sürekli olarak çalıştırmanız lazım, işte bu noktada döngüye girdiği için bunu sonsuza kadar yazmanız kesinlikle mümkün değil.

DLL burada olaya müdahil oluyor gerekli kod satırını içine yazarak ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda DLL’yi çağırıyoruz böylelikle bir kod satırını defalarca belki yüzlerce yazmamıza gerek kalmıyor.

Web Servisleri Uygulamaları

C# ile Web sayfanızla ilgili servisleri kolaylıkla geliştirebilirsiniz. XML ve FTP yardımıyla kolaylıkla aktarımları gerçekleştirebilme imkânınız bulunuyor.

Oyun Geliştirme

C# Unity gibi dilleri bünyesinde barındırdığından dolayı oyun tasarımında kolaylıkla kullanılabiliyor. Oyun tasarlamak istiyorsanız görsel’den ziyade teknik tarafları öğrenmek istiyorsanız C Sharp kesinlikle öğrenmeniz gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir