Fiber İnternet Nedir, Nasıl Çalışır ?

Fiber interneti, kablolu internet teknolojilerinin en hızlısı olarak tanımlamak mümkün.

Fiber internetin tarihi ülkemizde çok eski olmasada yaygınlaşmaya devam ediyor. Çoğu bölgede oldukça geç kalınmış olsada ülkemiz her geçen gün fiber internet altyapısı ile tanışmaya devam ediyor. Fiber internet bizlere aslında erişebileceğimiz en yüksek hızları versede diğer internet teknolojilerinden vazgeçebilmiş değiliz. Bunun temel nedeni fiber internet hizmetinin ücretinin nispeten  diğerlerinden oldukça yüksek olmasıdır.

Fiber İnternet Nedir ?

Fiber-optik internet alışılagelmiş ismiyle bildiğimiz fiber internet, düşük gecikme hızlarıyla 940 Mbps civarında hıza ulaşabilen genişbant ağ bağlantısıdır. Bizi bu hızlara ulaştıran teknolojinin temelinde fiber-optik kablolar yatmaktadır. Fiber optik kablolar, ulşabileceği maksimum kapasitede ışık hızının neredeyse %70’ine denk düşen hızlarda veri iletimi gerçekleştirebilir. Diğer iletken kabloların aksine hava koşullarından ve çeşitli etmenlerden daha az etkilenen fiber kabloların ömürleri oldukça uzundur.

Fiber kabloların veri taşıma hızları ışık hızına yakın olduğu için burada bir sınırdan bahsetmek mümkün değil. Yani tam anlamıyla fiber internetin hızı neredeyse sınırsız olabilir. Tabii ki bu durumun ülkemiz için geçerli olduğunu söylemek pek doğru olmayacaktır. Ülkemizin internet operatörleri sunabildiği mevcut anlık bant genişliği en fazla 100 Mbps ile sınırlandırılmıştır. Bu yüzden ülke olarak fiber internetin sunduğu olanaklardan tam anlamıyla yararlanamaz durumdayız.

Fiber İnternet Nasıl Çalışır ?

Fiber interneti aslında diğer internet teknolojilerinden ayıran temel nokta verileri elektrik yerine ışık formunda iletmesidir. Diğer teknolojilerde bakır kablolar kullanılırken fiber teknolojisinde küçük cam fiberlerden oluşan fiber optik kablolar yer alır, tıpkı bakır kablo gibi veriyi taşır fakat bu verilşeri ışık formunda taşımaktadır. Fiber optik kablolar birden fazla veriyi aynı anda taşıma yetenmeğine sahiptir. Bu sebeple bu kablolar, birden fazla fiber optiğin bir araya getirildiği Fiber Optik Trunk adı verilen yığınlar halinde kullanılır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir