1. Anasayfa
  2. Nedir ?

ERP Nedir Ne İşe Yarar, Türleri Nelerdir ?

ERP kısacası (Kurumsal Kaynak Planlaması) anlamına gelmektedir.

ERP Nedir Ne İşe Yarar, Türleri Nelerdir ?

İşletmeler ERP sistemlerini satış, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri, finans vb. daha birçok alanı platform üzerinden yönlendirmek için kullanabilirler.

Kurumlar veya işletmeler ERP modüllerini sistemlerine entegre ederek verimliliklerini arttırmanın yanında büyüme stratejileri geliştirmek ve planlamak içinde bir deneyim kazanabilirler.

ERP Nedir Ne Değildir ?

Muhasebe, finans, insan kaynakları vb. birçok alanı ve işlemi gerçekleştiren bir şirketin yardımına ERP sistemleri koşmaktadır. Açıkcası böyle şirkletler de ayrı ayrı yazılımlar tercih etmek çoğunlukla bir karmaşayı doğurtmaktadır.

ERP sistemleri tüm operasyonları tek bir platformda toplayarak şirketlerin işini kolaylaştırır.

Söz konusu ERP sistemleri iş karlılığını arttırmanın yanında iş verimliliğinin de armasına yardımcı olmaktadır. Bir sorunun çözümünde birçok departmanla iletişim kurmak zaman alır ve karmaşıktır bunun yerine bir yazılım üzerinde çalışmak işleri kolaylaştırır ERP bu bakımından şirketler için hayati öneme sahiptir.

Veriler gerçek zamanlı olarak sürekli güncellenir böylelikle departmanlar verilere bir yazılım aracılığıyla tüm yerlerden kolaylıkla erişebilirler. Burada iletişim azalırken verimlilik yine daha önce değindiğimiz gibi üst düzeye çıkmaktadır.

ERP’nin Sağladığı Faydalar Nedir ?

ERP sistemlerinin kullanıcılara sağladığı en büyük faydalardan birisi gerçek zamanlı veri imkânı sunmasıdır.  Veriler departmanlar arasında senkronize bir şekilde ortak olarak akmaktadır.

Farklı süreçlerin bir çatı altında tabiri caizse bir sistem altında toplanması aslında bir işletmenin iş verimliliğini mükemmel derecede arttırmaktadır. Bilgilere hızlı ve kolay erişim sağlanır, bununla beraber kontrol eksikliğinden doğabilecek önemli hataların önüne geçilebilir.

Bulut sistemleri aracılığıyla şirketlerin verileri üçüncü taraflar tarafından yönetilen sunucularda barındırılabilir. Bu bir avantajdır aslında şirket içinde bir BT altyapısı oluşturmak ve bunu yönetmek için bir kaynak ayırmak yerine paradan tasarruf edilebilir.

ERP sistemleri sizlere otomatik raporlar oluşturabilmenize olanak tanır. Raporlarda verilerin özelleştirilmesi mümkündür karmaşık, anlaşılmaz veriler ortadan kaldırılabilir.

ERP Türleri Nelerdir ?

Bulut Tabanlı ERP

Bulut tabanlı ERP sistemlerinde veriler merkezi olarak bulut sistemler üzerinde yönetilebilir. Kullanıcılar bu verilere erişebilmek ve yönetebilmek için bir web tarayıcısı üzerinden erişim sağlayabilirler.

Altyapı ERP imkânı sağlayanlar tarafından sağlandığı için aslında masraf büyük ölçüde azaltılabilir.

Bulut tabanlı ERP sistemlerinde ek donanımlar gerekmediğinden dolayı BT altyapısı tedarik ve kurulumunda bir nevi zamandan ve paradan tasarruf edilebilir.

ERP sistem satıcısı sistemi güncel olarak sürekli yenilediğinden yeni sürümlere günceller.

Şirket İçi ERP

Bu ERP türünde yazılım bir bulut sunucuda değil, yazılımı kullanan şirket veya kurumda bulunan bilgisayarlarda çalıştırılır. Aynı zamanda bu süreç bir BT personeli tarafından yönetilir. Donanım ve yazılım gibi etkenler olduğundan dolayı kurumlara maliyeti yüksek olabilmektedir.

Hibrit ERP

Aslında “Hibrit” kelimesinden de anlayabileceğimiz üzere ERP uygulamalarının bir kısım bileşenlerinin bulutta, bir kısım bileşenlerinin ise şirketin içinde bulunur.

Bir Uluslararası İlişkiler öğrencisi aynı zamanda teknoloji meraklısı zaman zaman kodlarla haşır neşir olduğu olur. :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir