B12 Vitamini Nedir ve B12 Eksikliğinin Neden Olduğu Sorunlar Neler ?

Bu yazımızda sağlığımız için B12 Vitaminin ne kadar önemli bir etken olduğunu anlatmaya çalışacağız.

B12 vitamini suda çözünebilen bir özelliğe sahiptir. Bu noktada insan vücudunda azda olsa depolanabilen bir yapıdadır. İçeriğinde kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak adlandırdığımız vitamin, normal şartlarda sağlıklı bir insanın karaciğerinde 4 mg kadar depolanmaktadır. Bunun yüzünden depolanma miktarının oldukça düşük olması günlük alacağımız uzmanlar tarafından önerilen B12 vitaminini hayvansal gıdalardan temin edebiliriz.

B12 Vitaminin İnsan Vücuduna Faydaları Neler ?

B12 vitamini öncelikle beynimizin ve sinir sistemimizin normal şartlarda düzenli çalışması için oldukça önemli bir etkendir. Alyuvarların oluşmasında önemli bir rol oynadığı su götürmez bir gerçektir. B12 vitamini DNA’nın oluşumunda ve düzenlenmesinde yardımcı olan bir etkendir. Vücudumuzda bulunan hücrelerin metebolizması bunun yanında yağ asitlerinin sentezi, enerji üretimi gibi durumlar tamamen B12 vitaminiyle ilişkilidir. Bu noktada B12 vitamini insan vücudunun folik asidi emerek depolanan enerjinin salımına yardımcı olur.

İnsan vücudu sürekli alyuvar hücresi üretmektedir. Bu hücrelerin çoğalması için B12 vitamini şarttır. B12 vitamini seviyesinin seyri aşağı doğru düşmesiyle birlikte paralel olarak alyuvar hücrelerinin üretimi de azalmaktadır. Alyuvar hücresinin düşmesi ve üretiminin ciddi derecede azalması sonucunda anemi (kansızlık) sorunu görülmeye başlanır.

B12 Vitamini Eksikliği Nedir ve Belirtileri Neler ?
  • B12 eksikliği en başta neden olduğu sorun kansızlıktır. Bunun sonucunda kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde yaşanan sorunlar, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları gibi sorunlar baş gösterebilir.
  • Ağız içinde yaralar gelişebilir, bacaklarda gece uyku sırasında kasılmalar görülmesi olasıdır.
  • Ayaklar olmak üzere bacaklar, kollar ve ellerimizde karıncalanmaya benzer bir his yani uyuşma hissi olarak niteleyebileceğimiz bir hisle karşılaşabiliriz. Zihinsel fonksiyonlarda bozulmaları da eklemek gerek.
  • B12 eksikliğimiz yeni hücrelerin senteze girmesini engelleyerek metebolizmamızın yavaş çalışması gibi sorunları ortaya çıkarmaktadır.
B12 Vitaminini Nereden Sağlayabiliriz ?

B12 vitaminini birçok besin kaynağından elde edebiliriz. Bunların içinde en çok bilinenleri ve tercih edilenleri hayvansal kaynaklı besinlerdir. Sağlıklı bir insanın kanındaki  B12 değer 150 pg/ml civarında olmalıdır. Bu miktar 80 pg/ml’nin altına düştüğünde B12 vitamini eksikliğinden söz edebiliriz. Bu noktadan sonra bol bol B12 takviyesi yapmak önemlidir. B12 vitamini içeren besinlere göz gezdirmek gerekirse :

  • Karaciğer, Dalak (Sakatatlar vb.)
  • Et
  • Deniz Ürünleri (Midye, İstiridye, Karides, Kabuklu Deniz Ürünleri)
  • Deniz Ürünleri (Alabalık, Ringa, Uskumru, Ton Balığı)
  • Süt, Yoğurt, Peynir
  • Yumurta (En zengin B12 kaynağıdır.)

Bir Uluslararası İlişkiler öğrencisi aynı zamanda teknoloji meraklısı zaman zaman kodlarla haşır neşir olduğu olur. :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir